Introductie

Duizenden malen is in de loop der eeuwen het beeld van het dorp Anloo – vanuit een veelheid van gezichtspunten – vastgelegd op doek, papier, film en meer recentelijk, digitaal. Bijna altijd is de Magnuskerk, die met zijn toren boven het dorp uitsteekt, daarbij beeldbepalend. En dat is al heel lang het geval. Zoals bekend, dateert de Magnuskerk, als stenen gebouw met toren, uit de tweede helft van de 11de eeuw. En vooral de toren was bedoeld om indruk te maken op bewoners en bezoekers. Zijn hoogte en uitstraling gaven status aan het dorp en aan zijn inwoners. Het maakte indruk op de boeren in de omgeving en liet zien waar het eigenlijke centrum van de macht zich bevond. Het enige gebouw van steen, dat onvergankelijkheid uitstraalde – en dat nog steeds doet – in een gemeenschap waar alle andere bouwwerken zoals boerderijen en schuren bestonden uit leem en hout. De kerk met zijn rijkelijk versierde toren moet op tijdgenoten een overweldigende indruk hebben gemaakt.

De Magnuskerk was ook de plaats waar de befaamde zittingen van de Etstoel plaatsvonden. Een traditie die sinds 1987 weer plaats vindt op de derde zaterdag in augustus, een dag die op of rond Sint Magnusdag (19 augustus) valt.

De Vereniging Historisch Anloo, de Stichting Vrienden van de Magnus en de Magnus-gemeente hebben gezamenlijk het initiatief genomen om jaarlijks een Magnuslezing te organiseren. Uiteraard is de plaats waar deze lezing wordt gehouden de Magnuskerk.

Eén reactie

  1. Deze kerk is gebouwd in 821 en niet in de 2e helft van de 11de eeuw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *