Boeken en tijdschriften

img056Anloo in het landschap Drenthe

Lanjouw, Hindrik. e.a. (samenstellers).   Uitgave in eigen beheer,z.p., 1982. 128 p. geb. 21×28,5 cm. foto’s. ill.

Ingezetenen van het dorp Anloo hebben een boek samengesteld dat laat zien hoe Anloo is ontstaan, wat er verdwenen is, maar ook wat er nu nog is en hoe zuinig we daarmee moeten zijn. Uitgangspunt was zoveel mogelijk te visualiseren en beschrijvingen (in Drents dialect) beperkt te houden. De samenstellers waren: Hindrik Lanjouw, landschapsbeheerder; Roelfien Meursing, huisvrouw; Evert Musch, kunstschilder; Jan Evert Musch, praktijkarcheoloog; Albert Rademaker, grafisch vormgever gvn.

 

 

img057Anno Anloo. Dertien Drentse dorpen onder één noemer

Veen, Chris, van der en Rademaker, Albert. Gemeente Anloo, Anloo, 1997. 128 p. geb. 24,5×32,5 cm. foto’s.

Portret van de (voormalige) gemeente Anloo,  opgezet als documentaire en niet als het zoveelste geschiedenisboek. Het schildert niet de grote lijnen, maar de details. Wat was nu eigenlijk symbolisch voor de ontwikkeling van de gemeente en wat was er zo Anloo-eigen aan?

Geschiedenis, opgehangen aan schijnbaar onbeduidende gebeurtenissen en begrippen die dreigen uit te sterven.

 

img058Landschapsgeschiedenis van De Strubben / Kniphorstbos. Archeologische en historisch-ecologische studies van een natuurgebied op de Hondsrug

Schrijver: diversen.  1993, 236 pp. Uitgever: Groningen, van Dijk & Foorthuis

Als cultuurlandschap vormen De Strubben/Kniphorstbos de restanten van een voormalig veld- en strubbencomplex in de marken van Anloo, Annen, Schipborg en Zuidlaren. Dit boek wijst de lezer op de zichtbare en onzichtbare historische sporen in dit unieke natuurgebied. Het is uitvoerig bestudeerd door onderzoekers op archeologisch, bodemkundig, geografisch en historisch terrein.

 

img059Etstoel Anloo toe St. Magnus

STUMPEL, L.M.A.  e.a.   Anloo, Eigen beheer, 1987, linnen/hardcover, 112 p. Beperkte en met de hand genummerde oplage (1000 ex., nr. 178). Dutch

Dit boekje is verschenen ter gelegenheid van de 16e-eeuwse Etstoelzitting in de kerk van Anloo – zijnde het oudste monument van Drenthe – op de feestdag St. Magnus, 19 augustus, 1987, bijgewoond door Prinses Margriet. Het bevat bijdragen van L.M.A. Stumpel, dr. F. Keverling Buisman en E.J. Panman.

 

 

 

 

img055Anloo, het dorp, de kerk en de etstoel

Auteurs: Klaas Timmer, Ed Panman. 128 pagina’s. EAN/ISBN 13 9789052943725. Uitgeverij: Profiel.

De geschiedenis van een uniek Drents dorp verteld door drie kenners van de historie, geïllustreerd door bijzondere kunstenaars en voorzien van vele historische foto’s uit particuliere collecties. Het verhaal Anloo, het dorp, de kerk en de etstoel vertelt van de rijke geschiedenis van dit dorp, prachtig gelegen tussen de Hondsrug en het dal van het Anlooër Diepje. Vóór 1800 was het de hoofdplaats van het dingspel Oostermoer en tot 1990 hoofdplaats van de huidige gemeente. De Magnuskerk, daterend uit de 11e of 12e eeuw, vormt het middelpunt van diverse culturele activiteiten. Drie stichtingen bekommerden zich om het behoud van het kerkgebouw en het orgel. Elke derde zaterdag in augustus vindt de Etstoel-dag plaats, de opvoering van een historische rechtszitting rond de feestdag van Sint Magnus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *