Wie gaat mee naar het NAD in Nuis?

Het Noordelijk Archeologisch Depot in Nuis bevat een schat aan archeologische  vondsten. Ook veel vondsten uit Anloo en omgeving worden er bewaard, zoals de in 2015 opgegraven overblijfselen van het onderduikershol, waaronder een schoen van een van de verzetsstrijders. Maar er zijn ook veel oudere vondsten te bewonderen , zoals de Grand-Pressigny-dolk hiernaast uit het laat Neolithicum: 2850-2450 v.Chr. En uiteraard trechterbekers, urnen en nog veel meer.

Schoen, gevonden in het onderduikershol in Anloo

Doelstelling van het depot

Het NAD verwoordt zelf de doelstellingen van het Depot als volgt:
In het Noordelijk Archeologisch Depot worden sinds 1997 archeologische vondsten uit de noordelijke provincies bewaard. Deze vondsten en bijbehorende documentatie zijn afkomstig van opgravingen die zijn uitgevoerd door universiteiten, musea en archeologische onderzoeksbureaus, maar ook van amateurarcheologen en andere particulieren die hun vondsten aan het depot hebben overgedragen. Deze vondsten zijn eigendom van de provincie waarin ze zijn gevonden.

Het in stand houden van een provinciaal archeologisch depot is een wettelijke taak die belegd is bij de Gedeputeerde Staten van Groningen, Fryslân en Drenthe. Zij hebben aan de hand een bestuursovereenkomst afgesproken deze taak gezamenlijk uit te voeren via het archeologisch depot in Nuis. Voor het dagelijkse beheer van de collectie en de gebouwen zijn drie depotbeheerders aangesteld die door hun vakinhoudelijke kennis naast het beheren van de collectie ook bijdragen aan informeren en delen van kennis over de archeologie in Noord Nederland.

 

Gratis te bezoeken

Nuis ontvangt groepen en geeft (gratis)- rondleidingen. Een mooie bestemming voor een uitstapje met leden en donateurs van Historisch Anloo!

Als er voldoende belangstelling is willen we het NAD bezoeken op
vrijdagmiddag 24 november, vanaf 15.00 uur (vertrek uit Anloo: 14.15 uur).

Wilt u dit uitstapje meemaken? Mail dan naar info@historischanloo.nl. Vermeld aantal personen en uw telefoonnummer; en geef even aan of u met iemand wilt meerijden of zelf een auto hebt. Aanmelden graag vóór 10 november!

 

 

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *