Onderduikershol Anloo

Het verzetsmonument van Anloo in het Evertsbos markeert de plek waar mensen van het verzet zich in de oorlog verborgen hielden, in een onderduikershol dat indertijd schuil ging in een dicht bos. Op deze plaats, bij het fietspad tussen Kerkweg en Eexterweg, is nu een herdenkingsplek ingericht met grote stenen, die dertien gevallen verzetsmensen symboliseren.  Drie mannen die hier een schuilplaats hadden zijn in Westerbork geëxecuteerd, tien anderen werden in april 1945 in het hol geëxecuteerd.

Historisch Anloo heeft veel onderzoek verricht om een goed beeld te verkrijgen van dit (helemaal vernielde) hol en van de omstandigheden in die tijd en wil daarmee bijdrage aan de nagedachtenis van al die mensen die tijdens de bezetting in verzet zijn gekomen.

Op deze website vindt u informatie over dit onderzoek, onder het menu Projecten, of door te klikken op onderstaande links.

Nog meer informatie vindt u door op de website te zoeken op ‘onderduikershol’.  U krijgt dan ook de eerder verschenen nieuwsberichten  en publicaties die hierover zijn verschenen.

Ook in de media kreeg het onderduikershol en het onderzoek veel belangstelling.
Hieronder ziet u uitzendingen van RTV Drenthe en OOG TV.

Voor een uitzending van TV-Noord kunt u hier klikken.

 

 

Eén reactie

  1. Mascha Jonkman

    Vandaag het monument bezocht. Erg mooi! Geweldig dat dit is gedaan. Mijn opa Piet Schreuder is ook regelmatig op deze plek geweest. Ik begrijp dat hij bij ontdekking van het hol in de herfst van 1944 aan arrestatie heeft kunnen ontsnappen door met een vrouw die daar ook aanwezig was gearmd het bos uit te lopen alsof ze als stel gewoon aan het wandelen waren. Begin 1945 is hij opgepakt in Hoogkerk door Lehnhof, waarbij diegene waarbij hij in huis zat ter plekke is doodgeschoten. Hij heeft dus lang gevangen gezeten voordat hij in Anlo werd vermoord.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *