Onderduikershol Anloo

Vanaf het begin van de Tweede Wereldoorlog hadden veel mensen de terechte behoefte om hun aanwezigheid in de samenleving verborgen te houden, met name voor de bezetter en zijn medewerkers. Eén van de vele methoden om “uit het zicht” te blijven was het zich verbergen in een schuilplaats of hol in een dicht bos. Het Evertsbos in Anloo bood daartoe een goede gelegenheid en één van de daar gegraven onderduikersholen bevond zich in de buurt van het fietspad dat de Kerkweg verbindt met de Eexterweg. Daar staat nu ook het verzetsmonument, dat de herinnering levend houdt aan de 10 verzetsmensen, die hier in april 1945 werden geëxecuteerd.

Al het werk dat door de Vereniging Historisch Anloo aan het onderduikershol wordt gedaan, gebeurt  om een tastbare plek te hebben ter nagedachtenis aan al die mensen die tijdens de bezetting in Nederland in verzet zijn gekomen, met name aan de mensen die in het hol in het bos bij Anloo een schuilplaats hebben gehad, voor de drie mannen die in Westerbork zijn geëxecuteerd en voor de tien mannen die er het leven hebben gelaten omdat zij opkwamen voor de vrijheid.

Op deze website vindt u alle informatie die momenteel over het onderduikershol bekend is, als volgt ingedeeld:

Bronnen:
Verzetsgroep Garrelsweer. Ineke Kerssies
Het Scholtenhuis Deel 1: Daden Monique Brinks
Verslag van een vraaggesprek met Everhard Everts door Gerrie Koopman
De Nadagen van het  Verzet A.J.Mulder en Harm Reinders

Er is de afgelopen maanden van diverse kanten media-aandacht geweest voor het onderduikershol. Hieronder de uitzendingen van RTV Drenthe en OOG-TV:

 

Voor de uitzending van TV-Noord kunt u hier klikken.

 

Eén reactie

  1. Mascha Jonkman

    Vandaag het monument bezocht. Erg mooi! Geweldig dat dit is gedaan. Mijn opa Piet Schreuder is ook regelmatig op deze plek geweest. Ik begrijp dat hij bij ontdekking van het hol in de herfst van 1944 aan arrestatie heeft kunnen ontsnappen door met een vrouw die daar ook aanwezig was gearmd het bos uit te lopen alsof ze als stel gewoon aan het wandelen waren. Begin 1945 is hij opgepakt in Hoogkerk door Lehnhof, waarbij diegene waarbij hij in huis zat ter plekke is doodgeschoten. Hij heeft dus lang gevangen gezeten voordat hij in Anlo werd vermoord.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *