Oude gereedschappen

Hieronder in verkleinde vorm het fotoarchief van oude gereedschappen. Van enkele gereedschappen is niet bekend waarvoor ze werden gebruikt; zie foto-bijschriften ‘Onbekend’. Gebruik het reactieformulier onderaan deze pagina als u weet wat het is.

Klik op een foto voor een vergroting, voor het starten van een fotopresentatie, of om zelf door het archief te bladeren. Tijdens de vergrote weergave kunt u op de f-toets drukken om de foto’s beeldvullend weer te geven. Door op ESC te drukken komt u weer terug in de normale weergave.

[wppa type=”content” album=”18″]Any comment[/wppa]

12 reacties

 1. Wat bij onbekend staat 97/162 in om hout of kolen op het vuur te gooien in een smederij of gewoon in de open haard, ikzelf heb hem ook, ikzelf heb ook nog leuke onbekende attributen die ik niet kan thuisbrengen, hoe kan ik die hier aan toevoegen.

 2. Hallo,
  Afbeelding 100 is een krompasser,deze werd gebruikt om de binnendiameter van een voorwerp,(bus,doos,pijp)op te meten en over te zetten.

  Vriendelijke groet

 3. foto no 32 en 33 werd vroeger gebruikt door de rietdekker , heb er hier zelf ook nog 1 , deze kun je door het riet steken om een draad om de onderliggende tengel te trekken om het riet vast te zetten ,als goed is zit er aan de stompe kant een gaatje waar een draad door kan .wij noemden dat vroeger een ronde naald

 4. Met een zakkentang aan een touw kan de molenaar zakken met (gemalen)graan in de molen naar boven en beneden hijsen.

 5. Ik ben op zoek naar een afbeelding/foto van een grote oude bats. Kunt u mij helpen in mijn zoektocht of verwijzen. Bij voorbaat dank met vriendelijke groeten

  J.M.J.M. (Michel) Omtzigt
  Kapitein der Genie BD 101GNBAT
  Kloosterstraat 16
  5253 AT Nieuwkuijk

 6. Hallo ik heb een vraag waarvoor werd de zakenbank vroeger gebruikt

 7. nummer 94 en 95 is een spouwmes met veiligheidskap
  van een cirkel zaag

 8. hallo ,met het zoeken naar oud gereedschap zag ik jullie site ,er waren nog foto,s waar niets bij staat en ook “verkeerde” vermelding, ik zal even neer zetten wat het is.
  no.154 is een kapzaag (vroeger was hij recht)maar door gebruik (verkeerd slijpen )lijkt het op een gewone zaag.timmerman of meubelmaker gereedschap.

  no.162/162 is een zwaaihaak.timmerman gereedschap.

  no. 54 is een verstekhaak (45 graden)ook weer timmerman gereedschap.

  no. 130 zijn waarschijnlijk van een loodgieter,de meest rechtse is een pijpensnijder en daarnaast tang voor pijpen vast te klemmen (vasthouden).en andere is een nijptang (ook timmerman had zo,n nijptang)

  no.35 en no.36 is een dorsvlegel, deze werd gebruikt om het rogge uit de korenaren te slaan met de hand in een draaiende beweging.
  p/s
  het leuke is dat zo,n dorsvlegel hier (in polen)ook een traditie is/was dat als er een trouwerij was, de straat of weg naar de feestzaal werd afgezet met een touw met land boeketten eraan , als dan het bruidspaar eraan kwam werd er met een dorsvlegel op een kussen geslagen en moest het bruidspaar stoppen, dan gaf de bruidegom 1 of 2 flessen wodka,want anders mochten ze niet door rijden ,dus gaven ze wodka dan kreeg de bruid een bos “land bloemen” en kon het feest beginnen.

  groetjes en ik hoop dat je wat heeft aan deze informatie..T.Anders..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *