Waterput

De Vereniging Historisch Anloo heeft, in samenwerking met de Boermarke, een oude waterput op de Putbrink in Anloo herplaatst. Deze put werd door burgemeester Eric van Oosterhout op zaterdag 6 juli 2013 officieel in gebruik genomen.

In het verleden werden waterputten met gemeenschappelijke inspanning gegraven, soms tot meer dan 15 meter diepte, dwars door de leemlaag. Vaak werd onderin als basis een oud wagenwiel gebruikt, zonder spaken en zonder ‘toet’. Daarop lagen platte stenen, op elkaar gemetseld met leem. De kopse voegen werden opengelaten zodat hierdoor kwelwater kon lopen. Boven de put stond een opbouw met een draaimechanisme met slinger. Met behulp van een ‘putemmer’ aan een ketting kon water worden opgehaald. Pas tussen 1950 en 1958 zijn alle dorpen in Drenthe voorzien van waterleiding.

Waterput

Bij de herplaatste put in Anloo is het niet mogelijk om op de oude manier water naar boven te halen, omdat de put niet opnieuw is uitgegraven. Hiervoor is nu een andere oplossing bedacht: bij de waterput is een watertappunt geïnstalleerd waaruit voorbijgangers hun drinkflessen kunnen vullen met koel drinkwater.

Watervoogd Lucienne van der Boor heeft er de zorg over.

Eén reactie

  1. Fokke Hamminga (Korneliszoon)

    Ik kan mij herinneren dat de oude put ongeveer op dezelfde plaats stond en ook dat er een waterput was nabij de schuur van Homanshof waar mijn ouders en de fam. Wilkens het water moesten opputten. Indien er teveel zand zich in de put had opgehoopt moest er geheusd worden. Mijn oom Boele Hamminga klaarde dit karwei in die tijd nog wel eens. Vaak gepaard met welluidend gezang vanuit het diepe. De bijnaam Boele Heussie zal daar mogelijk vanaf geleid zijn. Mijn geboortehuis (1936) stond destijds waar nu het weilandje is gelegen tegenover de parkeerplaats. Daarvoor stond het huis van de fam. Wilkens een voormalige weverij van de fam. Westrup zoals mij is verteld. De lindeboom voor dat huis staat er nog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *