Over ons

De vereniging Historisch Anloo is officieel opgericht in december 2010, maar al in september 2005 was een werkgroep actief en werden vaak verrassende ontdekkingen gedaan.

De leden van de vereniging verdiepen zich in onderwerpen als: veldnamen, de begraafplaats, de Magnuskerk, boermarke, vroegere winkels, bewoningsgeschiedenis van de huizen in het dorp, oude gereedschappen,  enzovoort. Een aantal spraakmakende projecten kreeg aandacht in de media, zelfs landelijk. Via onze website, en met publicaties in het dorpsnieuws en verschillende activiteiten in en rond Anloo worden de inwoners van het dorp en andere belangstellenden geïnformeerd.

Het bestuur wordt gevormd door voorzitter Henk Muller, secretaris Benny Langenkamp en de leden Joke Benjamins en Guus Houtsma. De statuten kunt u hier vinden.

Ongeveer honderd donateurs steunen de vereniging. Dat kan voor (minimaal) € 15,- per jaar. Donateurs krijgen alle publicaties dan in hun mailbox en kunnen met korting deelnemen aan activiteiten.

De vereniging vergadert iedere eerste donderdag in januari, maart, mei, juli, september en november, vanaf 20.00 uur in het Dorpshuis.

Nieuwe leden zijn van harte welkom!

U kunt zich als donateur of als lid opgeven via het contactformulier. Donaties en contributie kunnen worden overgemaakt op rekeningnummer NL50 RABO 0159 9417 76 t.n.v. Vereniging Historisch Anloo.

Meer informatie is te krijgen via mailadres historischanloo@gmail.com. Of van voorzitter Henk Muller (tel.: 06-24676907) of een van de leden: Joke Benjamins, Boaz Bijleveld, Piet Boer, Christian Bokemeyer, Lucienne van der Boor, Jaap Gros, Guus Houtsma, Albert Hovius, Harm de Jonge, Benny Langenkamp, Jan Mulder, Albert Okken, Ton Post, Albert Rademaker en Roelie Völlink.

15 reacties

 1. Geachte heer/mevrouw,
  In het kader van een tweedelig werk over de politiechef K.C. van den Hof en zijn relatie met het Scholtenhuis (deel I is maart 2020 verschenen), zou ik in deel II graag enkele citaten of een parafrasering willen opnemen uit/van ‘herinneringen van een politiek-gevangene aan zijn celleven’, geschreven door Kornelis Kuipers. Is dit toegestaan?

 2. Een goede dag, ik vroeg me af wat de geschiedenis en betekenis is van de naam Anloo

 3. Jan en Joke Benjamins

  Wij keken op 28 oktober 2018 naar de foto van de dag. Hierop staat een gehavende batterij afgebeeld. Die is gevonden tijdens de archeologische opgraving in 2015.
  Raak je de foto aan met de cursor dan wordt vermeld dat het om een deel van een fles zou gaan. Dat is dus niet zo.

 4. Kwam in bezit van een stuk gereedschap waarvan ik de naam niet weet.
  Heb het al aan veel mensen gevraagd.
  Ook zonder succes met Google gezocht door het uploaden van een foto.

  Zou u graag een foto van het gereedschap willen sturen, maar ik zie geen e-mail adres.
  Ben ook bereid het stuk gereedschap af te staan aan een museum of verzameling onder de conditie dat die voor anderen toegankelijk is.

  Bij voorbaat dank voor uw reactie.

  M.v.g., Wim apwoude

 5. Hans R. van der Woude

  Gerard Wilem Burghgraaf, echtgenoot van Aaltien Greving, molenaarsknecht te Noordlaren, geb. Roden 10-4-1839, ovl. Anloo (A 49)28-10-1880, was van 1870 tot 1880 (mede-) eigenaar van de molen “De Zwaluw” in Oudemolen:
  https://www.flickr.com/photos/148859204@N07/29612018978/in/dateposted-public/
  Hij was ook winkelier in Anloo.

  Weet iemand waar zijn huis stond en of het nog bestaat?

 6. Luuk Lesschen, voorzitter RHG

  Nog van harte gefeliciteerd met jullie nominatie van het Oorlogsmonument in het Kniphorstbosch voor de Harry de Vroome penning.

 7. Hans R. van der Woudr

  Wie o wie kan een foto van de Stoomzuivelfabriek en Korenmalerij in Anloo boven water tillen?
  Die fabriek is in 1915 ontworpen door Geert Veendijk (1877-1962) uit Gasteren. Hij is ook de architect van de boerderij annex Café “Centraal” (nu Herberg “de Fazant”) in Oudemolen.

  https://www.flickr.com/photos/148859204@N07/42598706064/in/dateposted-public/

 8. Goedenmiddag,
  Mijn naam is Henk Lunshof uit Assen en de bakermat van mijn familie Lunshof ligt in Gasteren/Anloo. Nu ben ik bezig met een familieonderzoek en ben zeer geïnteresseerd in de straatnaam Lunsenhof in Anloo. Hoe is men gekomen om deze naam te gebruiken ? Is er een relatie tot de herkomst van de naam Lunshof, is daar bij u meer over bekend ?
  Dank alvast voor een reactie.

 9. Geert C. Hovingh

  Beste mensen,
  tijdens een boswandeling gisteren stuitte ik op het prachtig gerestaureerde onderduikershol. Ik was er diep van onder de indruk. In de info over de locatie trof ik de naam aan van ds. Kramer. Die naam fascineerde me onmiddellijk omdat ik mij al enige tijd bezig houd met een onderzoek naar ‘predikanten die joden hielpen’ (zie website Historisch Documentatie Centrum Vrije Universiteit Amsterdam). Zou persoon in kwestie ds. Derk Kramer (1904-1969) kunnen zijn, die van 1941-1947 hervormd predikant was in Drogeham? En is er iets bekend over de reden waarom hij in Anloo was ondergedoken? Zou dat ‘hulp aan joden’ kunnen zijn geweest? Ben benieuwd of u mij verder kunt helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *