4 mei informatie-ochtend Onderduikershol

 

Leerlingen bij het voormalige onderduikershol beleven in 3d wat zich daar in de Tweede Wereldoorlog afspeelde. Foto: Joost Roks, Grolloo.

 

DE TWEEDE WERELDOORLOG IN ANLOO, ALSOF JE ER ZELF BIJ WAS

Terwijl er een oorlog gaande is in Oekraïne, staat voor ons 5 mei genoteerd voor het vieren van 79 jaar bevrijding… Het drama in de Oekraïne maakt de herdenking van de Tweede Wereldoorlog alleen maar belangrijker. Oorlog was toen en is ook nu geen ‘ver van mijn bed’ gebeuren en Historisch Anloo wil overbrengen wat de Tweede Wereldoorlog in onze eigen directe omgeving en voor onze eigen familie teweegbracht.

Het verhaal van de verzetsstrijders in Anloo laat die oorlog dichtbij zien. Deze verzetshelden verscholen zich in het onderduikershol in het Evertsbos, op die plek waar nu het oorlogsmonument is. Van het hol zelf en het bos dat er toen was is niet veel meer te zien. Om daar toch een goed beeld van te krijgen zijn enkele gebeurtenissen nagespeeld en met 360-gradencamera opgenomen. Met een VR-bril bekeken is het dan net of je er zelf bij bent. Je staat in het open veld van nu, bij het monument, maar je ziet de hut in het bos van toen, waar koeriers hun spullen afleveren, en je ziet ook de ontdekking door de Duitsers.

Deze maand hebben leerlingen uit Anloo en uit dorpen in de omgeving op deze manier deze gebeurtenissen meebeleefd. Ook over de bevrijdingsoperatie Amherst kregen ze uitleg. In april 1945 landden Franse parachutisten in onze omgeving, om te voorkomen dat de Duitsers bij hun aftocht bijvoorbeeld bruggen zouden vernielen. De kinderen kregen een video-opname te zien waarin Lucie Oosterhof uit Eext heel beeldend vertelt hoe zij als meisje van negen jaar meemaakte dat er midden in de nacht ineens ’s nachts een groep parachutisten voor de deur stond: een indrukwekkende gebeurtenis.

 

INFORMATIE-OCHTEND 4 MEI

Voor belangstellenden die zelf deze 3d-beelden willen zien is er een presentatie op 4 mei, vanaf 10.00 uur, in het dorpshuis van Anloo. Het boek ‘Vergeten verzetshelden’ van Jan en Joke Benjamins over het hol en de bewoners is hier verkrijgbaar.
Na de presentatie bekijken we in de Magnuskerk de prachtige gedetailleerde maquette van het onderduikershol, die precies laat zien hoe dit was ingericht.
Daarna bezoeken we het onderduikershol in het Evertsbos. Wilt u zelf fietsen, of (mee)rijden per auto regelen?

Aanmelden voor deze ochtend kan door te mailen naar info@historischanloo.nl.

 

 

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *