Magnuslezing 2022: nieuw licht op oude kaarten

Op woensdag 16 november wordt in de Magnuskerk van Anloo de Magnuslezing 2022 gepresenteerd. Paul Brood en Geny van Horssen zullen laten zien hoe de eeuwenlange ontwikkeling van het landschap verrassend goed in beeld is te brengen, op basis van historisch kaartmateriaal, schilderijen en tekeningen, in combinatie met moderne technieken.

 

De jaarlijkse Magnuslezing wordt georganiseerd door vereniging Historisch Anloo, Vrienden van de Magnuskerk, de Protestantse Gemeente Zuidlaren-Anloo en stichting Rondom Magnus. Dank zij de medewerking van deskundige en bekende sprekers heeft de lezing een uitstekende reputatie verworven. Ook de lezing van dit jaar zal zeker niet teleurstellen.

Dr. Paul Brood zal met kaarten en andere grafische voorstellingen laten zien hoe in de loop der tijd de kaart van Nederland in figuurlijke zin is veranderd. Door kaarten uit verschillende perioden te vergelijken, in veel gevallen in combinatie met schilderijen en tekeningen, kun je verrassend goed zien hoe aanpassingen aan steden, dorpen en landschappen uiteindelijk hebben geleid tot de omgeving waarin we nu dagelijks onze weg vinden.

Drs. Ing. Geny van Horssen presenteert vervolgens haar landschapsbiografie van de omgeving van Anloo, en dan specifiek gericht op het landgoed Ter Borgh. Zij zal de ontwikkeling van dit landgoed toelichten aan de hand van historische kaarten in combinatie met moderne technieken als GIS en LiDAR. Het gebied werd ontgonnen door de vennoten van houthandelaar Meihuizen uit Wildervank, aanvankelijk met een recreatiebestemming en later ten behoeve van de houtproductie. Een opmerkelijk aspect is een zekere analogie met de huidige gas en olieproblematiek met Rusland. Net zoals er nu naarstig wordt gezocht naar alternatieven om de winter door te komen, moest indertijd de terugval in de import van hout na de Russische revolutie worden gecompenseerd, door import uit Scandinavië en maar ook door lokale houtproductie. Het Evertsbos is nu een prachtig wandelgebied met nog steeds zichtbare en te ontdekken historische kenmerken.

De Magnuslezing begint om 20:00 uur en de kerk is om 19:30 uur open. De toegangsprijs is € 12,50, inclusief koffie/thee bij aanvang en een drankje in de pauze. Reserveren kan door te mailen naar magnuslezing@historischanloo.nl, met vermelding van het aantal plaatsen, telefoonnummer en adres. Bij binnenkomst kan contant of met PIN worden betaald.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *