Het onderduikershol: zó zag het er uit…

Het vorig jaar is er grondig onderzoek verricht naar het onderduikershol in het Evertsbos. Een reconstructie van dit hol ter plaatse bleek niet mogelijk; daarom is besloten een maquette te bouwen, die misschien nog wel beter laat zien hoe de verzetsmensen in dit hol verbleven. Vanaf 22 april is deze maquette te zien in de Homanshof.

Het vervaardigen ervan was een hele klus. Op verzoek van initiators en begeleiders Jan en Joke Benjamins heeft Heinz Weijer uit Eext zich hier op gestort. Met veel oog voor detail heeft hij bijna alles helemaal zelf uitgewerkt, tot aan kookplaten en pannen toe. José Langenkamp heeft geholpen met de bewoners en ook die zijn heel precies zo vastgelegd als ze op een doorsnee dag bezig kunnen zijn geweest.

De drie filmpjes hieronder laten zien hoe er aan deze maquette is gewerkt.

 

 

We zijn blij dat dit onderdeel van het project wèl op tijd klaar is. Rond deze tijd had in het Evertsbos de herdenkingsplek moeten zijn ingericht die Berno Strootman voor het onderduikershol heeft ontworpen. Dat bleek tot onze teleurstelling onmogelijk: de grond was veel te nat om de zware veldkeien voor dit monument naar hun plek te brengen. Noodgedwongen is dat tot juni uitgesteld. De herdenking op 4 mei is dus nog één keer net als in voorgaande jaren. Volgend jaar beschikken we over een mooie nieuw ingerichte herdenkingsplek.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *