Jan en Joke Benjamins presenteren hun boek ‘Vergeten verzetshelden’

Op donderdagmiddag 28 maart 2019 was het eindelijk zover. Jan en Joke Benjamins bezegelden hun onderzoek met de presentatie van hun boek over de vergeten verzetshelden. Dappere mannen en vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog hun onderdak hadden in een onderduikershol in het Evertsbos tussen Anloo en Eext.

De boekpresentatie is verzorgd door de uitgeverij Van Gorcum in Assen en gehouden in de Koningsherberg in Anloo. Op de presentatie zijn 87 gasten afgekomen waaronder familie van de verzetshelden, wethouder Henk Heijerman van de gemeente Aa en Hunze, vertegenwoordigers van de Vereniging Historisch Anloo, historici en andere belangstellenden.

Na een inleiding van dagvoorzitter Sonja Geurts van uitgeverij Van Gorcum geven Jan en Joke een mooie en indrukwekkende inkijk in de wijze waarop zij hun onderzoek hebben ingericht en uitgevoerd. Een boeiende presentatie geïllustreerd met videobeelden van getuigen en authentieke beelden van oude foto’s en filmbeelden van het onderduikershol. De foto’s en filmbeelden zijn werkelijk sprekend en ademen een sfeer uit van beklemming, overleven, angst en doorzettingsvermogen. Onvoorstelbaar hoe deze dappere mannen en vrouwen hier al die tijd konden bestaan, maar ook de mensen die hen hielpen met voedsel, kleding en andere levensmiddelen.

Het onderzoek naar het onderduikershol is in 2013 vanuit de vereniging Historisch Anloo geïnitieerd. Vrijwilligers uit onder meer Anloo, archeologen en fondsenwervers hebben allen belangeloos bijgedragen aan het onderzoek naar wat uiteindelijk resulteerde in belangrijke oorlogsdocumenten: het gerestaureerde onderduikershol, de verzameling van artefacten die tentoongesteld zijn in het Homanshof, het herdenkingsmonument en natuurlijk niet in de laatste plaats het prachtige boek.

Na deze presentatie nam wethouder Henk Heijerman het woord een complimenteerde Jan en Joke met hun onderzoek en de verslaglegging in hun boek. Naar zijn zeggen indrukwekkend wat een gemeenschap met elkaar voor elkaar kan brengen. Vervolgens een inleiding van archeoloog Evert van Ginkel. Van Ginkel schetste het belang van archeologisch onderzoek in de bredere context van de geschiedenis. Archeologie is immers meer dan alleen dinosaurusbotjes en vuistbijlen zoeken, maar ook de wetenschap die zich bezig houdt met de wat meer recente, te documenteren, geschiedenis. Zoals de recente geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog.

Na dit ceremonieel gebeuren was het tijd voor de bedankjes, korte toespraken, bloemen en uiteraard de mogelijkheid om ter plekke het boek te kopen en te laten signeren. Velen hebben van deze gelegenheid gebruik gemaakt. Belangstellenden die niet aanwezig waren kunnen bij de uitgeverij Van Gorcum een exemplaar bestellen via de webshop: webwinkel.vangorcum.nl of bij elke (online) boekhandel in Nederland en Vlaanderen.

Op deze plaats wil de Vereniging Historisch Anloo Jan en Joke van harte feliciteren met hun geweldige werk.

Henk Muller, voorziter

(Foto’s: Marita Weener)

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *