NIET WEGGOOIEN…!

‘Niet Weggooien!’ is een gezamenlijke actie van de Nederlandse oorlogs- en verzetsmusea, herinneringscentra en het NIOD Instituut voor Oorlogs- Holocaust- en Genocidestudies. Maandag 3 mei is de dag van de online actie. U kunt meedoen!

Op www.actienietweggooien.nl ziet u allerlei voorbeelden.

Stuur een mail met een foto van uw voorwerp of document uit de oorlog.

Heeft u thuis nog brieven, een dagboek, een tekening, foto’s of andere documenten en voorwerpen uit de oorlogsjaren in Drenthe liggen? Gooi deze niet weg! Spullen die op het eerste gezicht onbelangrijk lijken, kunnen namelijk veel informatie opleveren over de Tweede Wereldoorlog. Ook dit jaar zitten experts van het Drents Archief en het Drents Museum klaar voor de online actie ‘Niet weggooien!’. Op maandag 3 mei van 13.00 tot 16.00 uur beoordelen ze de documenten en voorwerpen. Ook geven zij tips om de objecten te bewaren voor de toekomst.

Erfgoed van de oorlog

Nog altijd duiken bijzondere objecten uit de Tweede Wereldoorlog op. Soms bij een verhuizing, een zoektocht met een metaaldetector of bij het opruimen van de zolder. Een stapeltje brieven, wat foto’s, een schetsboekje of andere persoonlijke documenten. Deze kunnen een bijzondere kijk geven op de oorlogstijd. Het Drents Archief en Drents Museum willen voorkomen dat op het eerste gezicht onbelangrijke zaken uit de oorlogsjaren verloren gaan en het publiek bewust maken van het belang dit materiaal als erfgoed van de oorlog te bewaren.

Heeft u nog iets thuis liggen?

Dan kunt u op maandag 3 mei tot uiterlijk 16.00 uur een mail met een foto van het object of document sturen naar info@drentsarchief.nl. Vermeld hierbij uw naam en telefoonnummer. De foto’s mogen maximaal 10 MB groot zijn. Onze experts doen dan hun best om zo snel mogelijk de verschillende documenten en voorwerpen te beoordelen. Ook geven zij die dag via social media tips over het bewaren van bijzondere stukken. Mogelijk is uw document of voorwerp geschikt om op te nemen in de collectie.

Herkomst en achtergrond

Het Drents Archief en het Drents Museum zijn benieuwd naar de herkomst, de betekenis en het verhaal achter uw documenten en voorwerpen. Vermeld daarom bij uw foto ook meteen de achtergrond ervan. Het Drents Archief bewaart verschillende archieven van de Tweede Wereldoorlog in Drenthe. Ook het Drents Museum heeft een bijzondere collectie erfgoed van de oorlog, waaronder een rijke verzameling insignes. Aan de hand van deze documenten en objecten vertellen beide organisaties verhalen over Drenthe in de oorlog, speciaal aan leerlingen van het primair en voortgezet onderwijs.

Lezingenreeks ‘De oorlog voorbij’

In de maand april organiseert het Drents Archief de online lezingenreeks ‘De oorlog voorbij’. Auteur en historicus Joël Stoppels, onderzoeker José Martin, historicus dr. Mieke Meiboom en psycholoog/auteur Wendy Geuverink gaan in op de bevrijding en de nasleep van de oorlog. De lezingen worden gehouden op vrijdagmiddagen in april om 14:30 uur. Kijk op www.drentsarchief.nl/wo2 hoe u kunt deelnemen. Aanmelden is niet nodig. De lezingen zijn terug te kijken via dezelfde website.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *