Onderstaand persbericht is toegezonden aan de media in de regio:
Kerk Anloo aan het zicht onttrokken?
In juni zal de Magnuskerk in Anloo vier weken lang schuil gaan achter een spandoek van 200 meter, met 160 verschillende afbeeldingen… van diezelfde kerk! Dit is één van de activiteiten waarmee het project Rondom Magnus de aandacht wil vestigen op de rol van de kerk in het landschap, die haast ongemerkt verandert. De oude bisschopskerk staat in het midden van het dorpsgebied en van de marke, maar welke Anloër is zich daar nog van bewust? Oudere bewoners kunnen zich nog herinneren dat de toren met zijn parmantige dakruitertje op vele plekken en vanuit verschillende windrichtingen zichtbaar was. Van die vertrouwde doorkijkjes en vergezichten zijn er maar weinig overgebleven. Zonder dat we het in de gaten hadden is het landschap dichtgegroeid en heeft het torentje zijn functie als oriëntatiepunt verloren.
Dat was vroeger wel anders. Veel karrensporen op de omringende heide die nu liggen ingebed in de geborgenheid van het Kniphorstbos en het Evertsbos liepen rechtstreeks toe op de kerktoren. In de eerste reis- en zakatlasjes uit de achttiende eeuw stonden de silhouetten van de verschillende kerktorens als verre bakens aangegeven. En ook landmeters en kaartmakers waren voor hun driehoeksmeting in Drenthe afhankelijk van enkele spaarzame kerktorens en windmolens die zich als verre landmerken in het open heidelandschap verhieven. Van die vergezichten kunnen we ons in het huidige, besloten landschap nauwelijks nog een voorstelling maken.
Met deze gedachten in het achterhoofd heeft de Vereniging Historisch Anloo een project opgezet met de naam “Rondom Magnus”. Dit project probeert deze verloren gegane beleving weer vorm en gestalte te geven. Op vrijdag 12 juni wordt het startsein voor dit project gegeven met een groot symposium in de Magnuskerk. Vanaf die dag zullen op diverse plaatsen in en rond het dorp grote stellages staan opgesteld met “opgeblazen” afdrukken op kunststof van foto’s gemaakt van schilderijen gemaakt rondom Magnus. Ook op het kerkhof rond de Magnuskerk hangen panelen, met een totale lengte van 200 meter, met daarop vergrote afdrukken van foto’s. Dankzij het enthousiasme van vele bezitters van schilderijen, waarop de Magnuskerk staat, en die wij mochten fotograferen, is dit mogelijk gemaakt. Bovendien is er een rondwandeling bedacht “Rondom Magnus”, die ruwweg over de noord-es en de zuid-es gaat en waar op diverse plaatsen uitzichtpunten op de kerk staan aangegeven, aangeduid als “blik op de kerk”. Voor die wandeling is een prachtig boekje gemaakt, met verhalen en een uitklapkaart, en geïllustreerd met een groot aantal foto’s van schilderijen die ooit zijn gemaakt van het silhouet van Anloo met de Magnuskerk.
Gedurende de 4 weken na het symposium zijn er diverse activiteiten georganiseerd in Anloo, zoals:
Binnenexpositie Blik in de kerk (dagelijks geopend van 13.00-17.00 uur)
Een verrassende presentatie van voorwerpen, kaarten en andere parafernalia.
Panorama Magnus
In de voormalige woning van Evert Musch is een doorlopende expositie van zijn werk en recente schilderijen van andere schilders naar het idee ‘Panorama Magnus’. (Geopend: Zaterdag en Zondag: 12.00-17.00).
zaterdag 20 juni, 11.00-16.00 uur: Rondom-Magnus-markt
Plaatselijke producten, muziek, informatie op de Kerkbrink, en ..schilders. Hier ook ‘kerk in blik’ verkrijgbaar…
zaterdag 27 juni: Schrieversdag
Culinaire ontmoeting met bekende schrijvers en dichters in de plaatselijke horeca.
zaterdag 4 juli: Kerk op het blik
Schooljeugd heeft lege blikken artistiek bewerkt. Deze dag is de prijsuitreiking tussen school en kerk.
zaterdag 11 juli: Afsluiting van het project
Na afloop van het project worden alle afbeeldingen van het project Rondom Magnus verkocht. De opbrengst komt ten goede aan de Stichting Oude Drentse Kerken.
Ik ben op zoek naar ene Hendrik of Henderik Matthijssen uit Annen die in 1943 getrouwd is met Boukje Drenth uit Annerveenschekanaal. Nazaten van hen gelieve ook te reageren.
De eerste twintig jaar van mijn leven heb ik naast die kerk gewoond in de kosterswoning. Als ik nu weer in Anloo kom en het dorp nader uit Gasteren valt het mij op dat de kerk helemaal niet meer opvalt, niet meer zichtbaar is. En dat is jammer, het was zo’n fotogeniek beeld die kerk in volle glorie. Kap die bomen op het grasveld bij de kerk! En zet er nieuwe jonge boompjes voor in de plaats. Dan krijg je weer een mooi beeld.
Grotendeels eens met vroegere schoolvriend Hendrik Matthijssen. Wellicht zou om te beginnen een forse dunning van de houtopstanden op het kerkterrein al een uitkomst kunnen bieden om het kerkgebouw beter zichtbaar te laten zijn.
Wat ook afbreuk doet aan de zicht op de kerk is de hoge beplanting achter en naast de boerderij destijds van de fam. Oldenhuizing. In het verleden zag je vanaf de Gasterenseweg over de akker en de tuinen de kerk in volle gloren. Men mag er van uitgaan dat de kerk eeuwen geleden doelbewust is gebouwd op een verhoogd terrein om de ligging ervan reeds op grote afstand te kunnen waarnemen. Dat zich is nu al vanaf de Gasterenseweg nagenoeg verdwenen. Enige affiniteit met het zichtbaar houden van het prachtige kerkgebouw en zijn omgeving zou bij deze erfbeplanting op zijn plaats zijn geweest.
Ben jij familie van ene Henderik of Hendrik Matthijssen uit Annen die in 1943 is getrouwd met Boukje Drenth uit AvK?