Rondleiding Onderduikershol op zaterdag 18 april en zondag 19 april

P3080253Het zal jullie niet ontgaan zijn dat de Vereniging Historisch Anloo al geruime tijd bezig is met een onderzoek naar het onderduikershol in het Evertsbos.

We hebben daartoe om tafel gezeten met Staatsbosbeheer, de gemeente en de provincie. Men mag nl. niet zomaar willekeurig ergens gaan graven, we moesten ons houden aan de regels die deze instanties ons oplegden en waren verplicht een gekwalificeerd bureau met de juiste vergunningen in de arm te nemen. Gelukkig was de gemeente ook enthousiast en beloofde ons te steunen want het bleek al gauw dat dit een duur project zou gaan worden.

P3080261Intussen hebben we vele hobbels genomen en is de eerste helft van het hol volgens strikte archeologische regels uitgegraven en hebben we onverwacht veel vondsten die variëren van fragmenten textiel tot een likeurflesje, pantoffels en stukken handgranaat. Alle vondsten moesten ingetekend worden en in lijsten gezet en bovendien een voorlopige conservering ondergaan totdat besloten wordt welke behouden worden en welke niet. Dan pas gaat die selectie naar de uiteindelijke conservering.

Ons doel was om het onderzoek afgerond te hebben en mogelijk zelfs de plek weer beter beleefbaar ruim voordat op 4 mei de Dodenherdenking plaatsvindt. Dat zal ons niet lukken, nogmaals vanwege alle officiële regels en de hoeveelheid vondsten die eerst verwerkt moesten worden. Het hol moet tijdelijk weer dicht totdat het Bevoegd Gezag hopelijk besluit dat de andere helft ook onderzocht mag worden. Het is een duur project  ondanks het feit dat de archeologen met wie we samenwerken dat tegen zeer gereduceerd tarief doen.

P3080201We hebben nu toestemming om het hol wat langer open te laten om een bescheiden rondleiding/bezichtiging te organiseren.

Komende zaterdagochtend  18 april van 11.00 tot 12.00 uur en zondagmiddag van 16.00 uur tot 17.00 uur zullen we bij het hol klaar staan.

Bij vragen kan men zich wenden tot iemand van het team:

Gezienus Hamminga, genghamminga@ziggo.nl

Jaap Gros, joanisoud@hotmail.com

Jan en Joke Benjamins, fam.benjamins@planet.nl

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *