Het Onderduikershol in Anloo, alsof je er zelf bij was…

Het drama in de Oekraïne maakt de herdenking van de Tweede Wereldoorlog alleen maar belangrijker. Oorlog was toen en is ook nu geen ‘ver van mijn bed’ gebeuren en Historisch Anloo wil overbrengen wat de Tweede Wereldoorlog in onze eigen directe omgeving en voor onze eigen familie teweegbracht.

Het verhaal van het Onderduikershol in het Anloo laat die oorlog dichtbij zien.  Wie daar meer van wil weten kan begin mei een presentatie met onder meer 3d-filmpjes bijwonen.

De oorlog dichtbij

Dit onderduikershol in het Evertsbos, op die plek waar nu het oorlogsmonument is, was een schuilplaats voor een groep verzetshelden. Van het hol zelf en het bos dat er toen was is niet veel meer te zien. Om daar toch een goed beeld van te krijgen zijn enkele gebeurtenissen nagespeeld en met 360-gradencamera opgenomen. Met een VR-bril bekeken is het dan net of je er zelf bij bent. Je staat in het open veld van nu, bij het monument, maar je ziet de hut in het bos van toen, waar koeriers hun spullen afleveren, en je ziet ook de ontdekking door de Duitsers.

Deze maand hebben leerlingen uit Anloo en uit dorpen in de omgeving op deze manier deze gebeurtenissen meebeleefd. Ook over de bevrijdingsoperatie Amherst kregen ze uitleg. In april 1945 landden Franse parachutisten in onze omgeving, om te voorkomen dat de Duitsers bij hun aftocht bijvoorbeeld bruggen zouden vernielen. De kinderen kregen een video-opname te zien waarin Lucie Oosterhof uit Eext heel beeldend vertelt hoe zij als meisje van negen jaar meemaakte dat er midden in de nacht ineens ’s nachts een groep parachutisten voor de deur stond: een indrukwekkende gebeurtenis.

Presentaties op 2, 3 en 4 mei

Voor belangstellenden die zelf deze 3d-beelden willen zien zijn er presentaties op 2, 3 en 4 mei, in de Magnuskerk van Anloo. Daar worden de nagespeelde scenes vertoond. Er is ook een prachtige gedetailleerde maquette van het onderduikershol aanwezig, die precies laat zien hoe dit was ingericht; en het boek ‘Vergeten verzetshelden’ van Jan en Joke Benjamins over het hol en de bewoners is hier verkrijgbaar.

Deze presentaties zijn op maandag 2 mei om 19.30 uur; op dinsdag 3 mei om 15.30 uur en om 19.30 uur; en op woensdag 4 mei om 15.30 uur. Op dinsdagmiddag is er aansluitend een excursie naar het onderduikershol, op 4 mei is daar ’s avonds de dodenherdenking.

Aanmelden kan door te mailen naar info@historischanloo.nl; met vermelding van eerste en tweede voorkeur.  Telefonisch kan ook: 06-18935832.

 

Leerlingen bij het voormalige onderduikershol beleven in 3d wat zich daar in de Tweede Wereldoorlog afspeelde. Foto: Joost Roks, Grolloo.  

 

 

 

 

 

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *